مقالات ترجمه شده دانشگاهی ایران

لغات شیمی بخش 2

در این قسمت  لغات شیمی بخش 2 عرضه شده است.

لغات شیمی صفحه اصلی – کلیک کنید

خرید لغات شیمی / مجموع لغات در کل رشته ها / لغات بر حسب گروه بندی چند رشته

 

لغات شیمی - ایران ترجمه

لغات شیمی بخش 2
وابستگی به pH
pH dependent
سطوح تازه پولیش شده
As-polished surfaces
سطوح تازه خورده شده، سطوح تحت خوردگی
As-corroded surfaces
لایه نشانی
sputtering
محلول 0.5 مولار H2so4
0.5 M H2SO4
نیم پایدار
metastable
نقص فرنکل
Frenkel defect
تخصیص چپ یا راست
Handedness assignment
گروه های عاملی
functional groups
کربن شیشه ای
Glassy carbon
الکترود کربن شیشه ای
Glassy carbon electrode
نسبت لبه به مساحت
edge-to-area ratio
لایه برداری
Exfoliation
فراصوت افکنی
ultrasonication
واکنش دهنده
reactant
گرافیت
graphite
گرافن
graphene
سانتریفوژ
centrifugation
نوکلئوبیس
nucleobase
نوکلئوزید
nucleoside
سمیت سلولی
cytotoxicity
پلی استایرن
polystyrene
تقلیب، مصنوعی سازی
denaturation
دوپامین
Dopamine
انتقال دهنده عصبی
neurotransmitter
خارج سلولی، برون سلولی
extracellular
اتیلن دیامین
ethylenediamene
حساسیت متقابل
cross-sensitivity
فلوئورسان ساز
fluorophore
بیولومینسانس، لومینسانس زیستی
Bioluminescence
انتقال انرژی رزونانس فلورسانس
fluorescence resonance energy transfer
اطفا کننده، تسکین دهنده، خاموشگر
Quencher
خاموش شدگی فلورسانس
fluorescence quenching
آنتراسن
anthracene
بیوتیلینه
biotinylated
آپتامر
Aptamer
آپتاسنسور
aptasensor
ترومبین
thrombin
فلوئورسئین
Fluorescein
کیتوزان
chitosan
اتاق پلاسما
plasma chamber
پروکسید
peroxide
کاتدی
cathodic
لاکاز
laccase
جذب فیزیکی
physisorption
تحرک الکترون
electron mobility
پنجره پتانسیل، محدوده پتانسیل
potential window
پیک کاهشی
Redox peak
فیلم / لایه نانو پوسته ای
Nano-flake film
ریز شکافتگی
Micro-cleaving
گرافیت بسیار منظم / با نظم بالا
Highly ordered graphite
اضافه ولتاژ، ابر پتانسیل
Over-potential
نقص لبه – صفحه
Edge-plane defect
بزرگی سرعت پویش
Scan rate magnitude
هم- سوبسترا
Co-substrate
آمین دار کردن
Aminization
خاموش کردن
Quench
آنتراسن بیوتینیلات شده / بیوتینیلیته
Biotinylated anthracene
فنیل آزوآنیلین
Phenylazoaniline
فلورسانس رنگ، فلوئورسانس رنگ
Dye fluorescence
آمیدیت
Amidite
بی تحرک سازی
Immobilization
بدون واکنشگر
Reagentless
ولتاموگرام
Voltammogram
خط سلولی
cell line
تشخیص زیستی
biorecognition
گرافن مهار شده- الکترولیت
electrolyte-gated grapheme
گروه استخلافى الکترون کشنده
electron withdrawing substituent
الکترون کشنده
electron withdrawing
بیس فنول a
bisphenol A
قسمت در تریلیون
part-per-trillion (PPT)
چندی سنجی
quantitation
بی آب
anhydrous
آبدار
hydrous
پراکندگی بازگشتی
backscattering
واچسبندگی،  غیرچسبندگی
Decohesion
فشار مطلق، فشار نسبت به فشار صفر مطلق
Absolute pressure
جذب
Absorption
خراشنده
Abrasive
موج گیر – ضربه گیر
Absorber
سیستم آدیاباتیک، سیستمی که تبادل حرارتی با محیط خود ندارد
Adiabatic system
لزجت ظاهری
Apparent viscosity
معادله برنولی
Bernoulli equation
پلاستیک بینگهام
Bingham plastic
مرز، محدوده
Boundary
نمودار مشخصه
Characteristic diagram
تعادل شیمیایی
Chemical Equilibrium
پمپ های سانتریفوژی (گریز از مرکز)
Centrifugal pumps
سیستم بسته
Closed system
ضریب کارآیی
Coefficient of performance (cop)
سیال تراکم پذیر
Compressible fluid
مبرد
condenser
هدایت
conduction
بقای جرم
Conservation of mass
معادله پیوستگی
Continuity equation
معادله ظرفیت
Capacity equation
همرفت (جابجایی)
Convection
زمان کاهش اعشاری
Decimal reduction time
آبزدایی
Dehydration
دمای نقطه شبنم
Dew Point Temperature
نفوذ (انتشار)
Diffusivity
ارتفاع دهش (تخلیه)
Discharge Head
دمای حباب خشک
Dry Bulb Temperature
بازده
Efficiency
بیلان آنتالپی
Enthalpy Balances
جامد الاستیک
Elastic Solid
نشر
Emission
ناحیه ورودی
Entrance Region
تبخیر کننده
Evaporator
شیر انبساط
Expansion Valve
خواص مقداری
Extensive Properties
سیال
Fluid
جریان در ناحیه کاملاً توسعه یافته
Fully Developed Flow
اصطکاک
Friction
اتصالات
Fittings
جرم، رسوب
Fouling
فشار نسبی، فشار نسبت به فشار اتمسفر، فشار سنج
Gauge pressure
ارتفاع
Head
مبدل حرارتی
Heat Exchanger
نسبت رطوبت (محتوای رطوبت)
Humidity Ratio
سیستم منزوی
Isolated System
سیستم هم دما
Isothermal system
خواص شدتی
Intensive properties
انرژی داخلی
Internal Energy
انرژی جنبشی
Kinetic Energy
جریان آرام
Laminar Flow
افت اصلی
Major Loss
تعادل مکانیکی
Mechanical Equilibrium
جداسازی غشایی
Membrane separation
منحنی بقای میکروبی
Microbial survival curve
بیلان جرم
Material Balances
افت فرعی
Minor Loss
محتوای مرطوب
Moisture Content
نمودار مودی
Moody Chart
ارتفاع مکش مثبت خالص
Net positive Suction Head (NPSH)
تنش نرمال
Normal Stress
سیستم باز، سیستمی که از مرزهای آن جرم و حرارت می تواند عبورکند
Open System
ضریب کلی انتقال حرارت
Overall Heat Transfer Coefficient
مسیر، مسیر طی شده حین یک فرآیند
Pat
تعادل فازی
Phase Equilibrium
ماده پلاستیک
Plastic Material
پمپ جابه جایی مثبت
Positive Displacement Pump
انرژی پتانسیل
Potential Energy
مایعات قانون توان
Power Law Liquid
فرآیند، تغییر در حالت تعادلی سیستم
Process
خواص سیستم
Properties
مایعات شبه پلاستیک
Pseudoplastic Liquid
سایکرومتری، رطوبت سنجی
Psychrometry / Psychrometrics
مایع اشباع
Saturated Liquid
بخار اشباع
Saturated Vapor
گرمای حسی
Sensible Heat
ضریب شکلی
Shape Factor
مایعات رقیق شونده با برش
Shear -thinning Liquid
مایعات غلیظ شونده با برش
Shear-thickening Liquid
تنش برشی
Shear Stress
قرارداد علامت در ترمودینامیک
Sign Convention
احتمال فساد
Spoilage Probability
بیانگر حالت تعادلی یک سیستم است
State
ارتفاع استاتیکی
Static Head
فشار استاتیکی
Static Pressure
حالت پایا
Steady State
بازده اقتصادی بخار
Steam Economy
کیفیت بخار
Steam Quality
جدول بخار
Steam Table
خط جریان
Stream Line
مایع فوق سرد
Supercooled Liquid
ارتفاع مکش
Suction Head
انقباض ناگهانی
Sudden Contraction
انبساط ناگهانی
Sudden Expansion
محیط، هر چیزی غیر از سیستم
Superheated Vapor
ناحیه ای از فضا که با مرزها محدود است، سیستم
System
زمان مرگ حرارتی
Thermal Death Time
تعادل حرارتی (یکنواخت بودن دمای کل سیستم)
Thermal Equilibrium
مقاومت حرارتی
Thermal Resistance
ثابت مقاومت حرارتی
Thermal Resistance Constant
ثابت زمانی
Time Constant
جریان انتقالی
Transitional Flow
قابلیت انتقال
Transmissibility
جریان آشفته
Turbulent Flow
حالت ناپایا
Unsteady State
بلورسازی با خلاء
Vacuum Crystallization
خلاء (فشار کمتر از فشار اتمسفر)
Vacuum
لزجت، ویسکوزیته، گرانروی
Viscosity
دمای حباب مرطوب
Wet Bulb Temperature
تنش تسلیم
Yield Stress
قالبگیری تزریقی، قالبگیری با فشار 
Jet molding
ماست ژومیل
Jomil (yoghurt)
کفیر
Kefir
کنین
Kynin
برچسبزنی
Labeling
لاک
Lac
فساد نشتی یا تراوشی
Leakage type spoilage
عوامل ورآمدن
Leavening agents
شکر مایع
Liquid sugar
مجموعهای از محصولات مواد غذایی که در هیچ واحدی بسته بندی نشدهاند.مثل انبار گندم و فله محصولات دیگر مثل رب
lot
زمان استراحت خمیر که در طی آن قلیایی میشود.
Lye time
ماگما
Magma
یک نوع صافی است که توسط آن گوشت و مغز میوه از پوست و دانه آن جدا میشود.پالپر اولین دستگاه صافی است و شکل آن به صورت استوانهای بوده در داخل آن یک صافی نسبتا درشت وجود دارد.
Pulper
فرآیندهای تخریب میکروارگانیسمها توسط اشعه یونیزه‌‌کننده.
Radapertization
اصطلاحی است که به استریل کردن به وسیله تحت عمل قرار دادن با نور ماورای بنفش (uv) اطلاق میشود.
Rentschlerizing
کنسرو برنج
Retort Pouch rice
جا افتادن، رسیدن
Ripening

به محصولی از گندم اطلاق میشود که به طور کامل از آندوسپرم گندم دوروم (Durum) که از گلوتن غنی است به دست میآید.این محصول از آسیاب کردن دانههای گندم تهیه میشود ولی اندازه ذرات آن از ذرات آرد خیلی بزرگتر است.ماکارونیهای حاصل از این ماده اولیه در مقایسه با ماکارونیهایی که از گندمهای سخت یا نرم معمولی به دست میآیند رنگ زردتری داشته موقع پخت چسبندگی و حالت لاستیکی کمتری دارند
Semolina
بیسکویت های نیمه شیرین
Semi-sweet biscuits

این اصطلاح به طور کلی به روغنهایی اطلاق میشود که قابلیت امولسیون شدن داشته باشند.به عبارت دیگر دارای گروههایی هستند که امولسیون را قوام میبخشند مثل فسفولیپیدها و چربیهایی که قدرت کوتاهکنندگی (shortening power) دارند.برای مثال در بیسکویتها، کراکرها و محصولات دیگر بین مولکولهای پروتئین و نشاسته قرار گرفته و شکستن آنها را آسانتر میکنند.
Shortening
طعمدهنده دودی
Smoke Flavoring

نوعی تورم در قوطی کنسرو است که با فشار انگشت به حالت عادی برمیگردد.اما پس از رفع فشار دوباره به حالت اول برگشته و متورم به نظر میرسد.
Sorting
اصطلاحی است که در صنعت کنسروسازی به جدا کردن ناخالصیها و میوههای خراب و فاسد شده اطلاق میشود
Soft swell
اصطلاحی است که در صنایع غذایی به خصوص صنایع کنسرو به ویژگیهای مخصوص از قبیل اندازه، رنگ، حالت فیزیکی، بافت، یکنواختی، شمارش میکروارگانیسمها، نحوه و ظروف بستهبندی و غیره مواد اولیه محصول اطلاق میشود.در حالت کلی این واژه یک ابزار ارتباط برای تعریف انتظارات مورد نظر است.
Specification
مواد طبیعی یا شیمیایی که به تثبیت خصوصیات فیزیکی مخلوطهای هتروژنی کمک میکنند.به عنوان مثال آگار، آلبومین تخممرغ، استرهای سلولز ترکیبات به کار رفته برای تثبیت بافت مارینکو و مارش مالو، لستین برای نرمی اجزای نان و محصولات قنادی.
Stabilizer
بیات شدن محصولات پخت (نان)
Staling of cooked product (bread)
درزبندی با جریان بخار هواگیری با تزریق بخار یکی از روشهای درزبندی هواگیری در کنسرواسیون است.در این روش بلافاصله بعد از اینکه سر قوطی روی آن قرار گرفت بخار از طریق روزنههای اطراف صفحه بالایی ماشین دربندی به داخل سر فضای قوطی تزریق میشود.
Steam folon seaming
تافی یکی از محصولات صنعت قنادی است.اساسا از پراکندگی قطرات ریز چربی در محلول فوق اشباع قند تشکیل میشود.اجزای عمده آن چربی، شیر، شکر و شربت قند است.در تولید تافی اجزای متشکله را با یکدیگر میجوشانند (پخت) تا درجه حرارت به میزان مورد نیاز برسد.درجه حاصله در فرآیند جوشاندن تا حدود زیادی تعیینکننده غلظت تافی تولید شده است.
Toffee
سترونسازی با حرارت پایین و با دفعات تکراری، نوعی روش استریلیزاسیون است که هر بار فرصت رویش اسپورمیکروارگانیسم را داده و با حرارت پایین ۹۰ ـ ۷۰ درجه سانتیگراد عمل استریلیزاسیون را انجام میدهند.
Tyndallization
اولترافیلتراسیون
Ultrafiltration
استریلیزاسیون با دمای بالا ـ روش OHT با دمای ۱۳۵ تا ۱۵۵ درجه سانتیگراد به مدت ۲ تا ۶ ثانیه فراورده استریل با حداقل تغییرات شیمیایی و کاهش کیفیت به دست میدهد.
– UHTS (Ultra High Temperature Sterilization)
افزودنیهای غیرعمومی 
Un intentional additives
عامل بافتدهنده برای خامه (Whipping cream)  این ماده شامل دو قسمت آهک در ۶ قمست آب اضافه شده به علاوه ۵ قسمت محلول ۱۰ درصد قند است که کل این محلول در نسبت یک به نیم به هر گالن خامه به کار میرود.
Viscogen
روش مطلق
absolute method
سرعت مطلق واکنش
absolute reaction rate
شیمی فظایی مطلق
absolute stereochemistry
جذب کردن
absorb
جذب
Absorbance
مقدار جذب
absorbency
جذب پذیری
absorbency
ضریب جذب
absorbency index
جذب سنج
absorptiometer
تجزیه جذب سنجی
absorptiometric analysis
ثابت جذب
absorption constant
لبه جذب
absorption edge
اسید سیستم حلالی
solvent-system acid
باز سیستم حلالی
solvent-system base
ماده آمفی پروتیک
amphiprotic substance
خنثی کردن/  شدن
neutralization
آبکافت
hydrolysis
اثر یون مشترک
common ion effect
ثابت تفکیکی آب‌
dissociation constant of water
ثابت تفکیک اسید
dissociation constant of acid
ثابت تفکیک باز
dissociation constant of base
درجه تفکیک
degree of dissociation
شناساگر اسید- باز
acid –base indicator
معادله هندرسون – هاسل باخ
Henderson Hasselbalch equation
منحنی تیتراسیون
Titration Curve
نقطه پایانی
end point
نقطه هم‌ارزی
equivalence point
PH
PH
PK
PK
POH
POH
آمفوتریسم
amphoterism
اثر نمک
salt effect
ثابت ناپایداری
instability constant
حاصلضرب انحلال پذیری
solubility product
حاصلضرب یونی
Ionic product
مول
mole
حلال
solvent
غلظت
Concentration
ماده حل شده
solved substance
محصول
Product
معادله شیمیایی
Chemical equation
مولاریته
molarity
واکنش دهنده
reactant
تیتراسیون
titration
رسوب کردن
precipitate
محلول استاندارد
Standard solution
نرمالیته
normality
نمک
salt
نمک اسیدی
acidic salt
نمک خنثی
neutral salt
وزن هم‌ارز
equivalent weight
یون هیدرونیوم
Hydronium ion
بهره نظری
Theoretical yield
بهره درصدی
percent yield
بهره واقعی
actual yield
آنتالپی تشکیل برای یک ماده مرکب معین، تغییر آنتالپی واکنشی که در آن، یک مول ماده مرکب از پایدارترین شکلهای عناصر آن تشکیل می شود، آنتالپی تشکیل می‌نامند.
enthalpy of formation
قانون هس یا قانون جمعبندی ثابت گرما تغییر آنتالپی واکنش شیمیایی، ثابت است، خواه واکنش در یک مرحله، خواه در دو مرحله انجام گیرد.
Hess law
قانون نسبتهای معین یک ماده مرکب خالص، عناصر یکسان با نسبتهای جرمی یکسان دارد.
law of definite Proposition
قانون پایستاری جرم در جریان واکنش شیمیایی، تغییر قابل توجهی نمی‌کند.
Law of conservation of mass
انرژی ظرفیت انجام دادن کار
Energy
دما درجه داغی یا سردی، خاصیتی که جهت جریان یافتن خود به خود گرما را معین می‌کند.
temperature
ظرفیت گرمایی مقدار گرمای لازمی است که دمای جرم معینی را یک درجه سانتی‌گراد بالا می‌برد.
Heat capacity
گرما شکلی از انرژی است که به‌طور خودبخود از جسمی با دمای زیادتر به جسمی با دمای کمتر جریان می‌یابد.
Heat
گرماسنج دستگاهی که برای اندازه گیری گرمای انتقال یافته در واکنشهای شیمیایی و تغییرات فیزیکی بکار می‌رود.
Calorimeter
گرماشیمی مطالعه تغییرات انرژی که همراه با تغییرات شیمایی و فیزیکی است.
thermochemistry
گرمای ویژه مقدار گرمای لازمی که دمای ۱gr ماده خالص را یک درجه سانتی‌گراد بالا می‌برد.
specific heat
مقیاس دمای سلسیوس یک مقیاس دمایی براساس تخصیص صفر درجه سانتی‌گراد به نقطه انجماد عادی آب و ْ۱۰۰ سانتی‌گراد به نقطه جوش عادی آب است.
Celsius temperature scale
مقیاس دمای فارنهایت نوعی مقیاس دمایی است که در آن، نقطه انجماد عادی آب، ۳۲فارنهایت و نقطه جوش عادی آب ْ۲۱۲فارنهایت است
Fahrenheit temperature scale
مقیاس دمای کلوین یک مقیاس دمایی براساس تخصیص ۲۷۳k به نقطه انجماد عادی آب و ۳۷۳k به نقطه جوش عادی آب
Kelvin temperature scale
اصل عدم قطعیت تعیین همزمان موقعیت دقیق و حرکت یا تکانه (جرم در سرعت mv) دقیق یک الکترون، ناممکن است.
uncertainty principle
تابش الکترومغناطیسی انرژی تابشی که با سرعت خاصی (سرعت نور، c) حرکت می‌کند و می‌توان آن را به‌صورت موجی یا کوانتومی توصیف کرد
Electromagnetic radiation
عدد کوانتومی اصلی عدد کوانتومی که پوسته انرژی الکترون مربوط را نشان می‌دهد.مقادیر n اعداد صحیح مثبت …و۳و۲و۱ است.
main quantum number
عدد کوانتومی فرعی عدد کوانتومی که نوع پوسته فرعی و شکل اوربیتال الکترونهای مربوط را تعیین می‌کند.
Subsidiary
عدد کوانتومی مغناطیسی عدد کوانتومی که جهت گیری اوربیتال الکترونی را تعیین می‌کند.
magnetic quantum number
فوتون یک کوانتوم انرژی تابشی
photon
کوانتوم مقدار کوچک و معین انرژی تابشی.نظریه پلانک براین اساس است که انرژی تابش، در این مقادیر جذب یا نشر می شود.انرژی یک کوانتوم، E، مستقیما با فرکانس تابش، v، متناسب است و ثابت تناسب، h، ثابت پلانک است.
quantum
آنتالپی تصعید تغییر آنتالپی مربوط به فرآیندی که در آن، یک جامد مستقیما به گاز تبدیل می‌شود.
Enthalpy of sublimation
چرخه بورن هابر روش تحلیلی برای تغییرات آنتالپی یک فرآیند.H∆ کل فرآیند را با جمع جبری مقادیر H∆ مجموعه مراحلی که به همان نوع تغییر می‌انجامد، برابر می‌گیرند.
Born-Haber cycle
اتمسفر واحد فشار که به صورت ۱۰۱۳۲۵Pa بیان می‌شود.
atmosphere
اصل آووگادرو حجمهای مساوی از تمام گازها، در دما و فشار یکسان، دارای عده مولکولهای مساوی‌اند.
Avogadro’s principle
پاسکال واحد فشار در دستگاه SI و آن برابر با نیرویی است که یک نیوتن (یا ۱kg.m.s۲) بر سطح یک متر مربع وارد می‌کند.
Pascal
تور واحد فشار که هم‌ارز با فشاری است که ستونی از جیوه را در ارتفاع ۱mm نگه می‌دارد.یک تور برابر ۷۶۰.۱ اتمسفر است.
torr
توزیع ماکسول- بولتسمان نحوه توزیع انرژی جنبشی یا سرعت مولکولی بین مولکولهای یک گاز
Maxwell- Boltzmann
ثابت گازهای ایده‌آل ضریب تناسب در معادله حالت یک گار ایده‌آل و یکی از مقادیر ۰.۰۸۲۰۵۶L.atm/K.md است.
Ideal gas constant
جذر میانگین مجذور سرعت جذر میانگین مجذور سرعتهای مولکولی
root-mean-square speed
حجم مولی استاندارد حجم یک مول از گاز در دما و فشار استاندار که ۲۲.۴۱۴L است.
standard molecular volume
دمای بحرانی دمایی است که بالاتر از آن، هرچند هم که فشار زیاد شود، مایع شدن گاز ناهمگن است.
Critical temperature
ضریب تراکم پذیری PV/RT که در آن، P فشار گاز، V حجم گاز، R ثابت گازهای ایده آل و T دمای مطلق است.ضریب تراکم پذیری برای یک مول از گاز ایده‌آل همواره برابر واحد است.
Conversion factor
فشار نیرویی است که بر واحد سطح وارد می‌شود.
Pressure
فشار بحرانی فشار لازم برای مایع شدن یک گاز در دمای بحرانی آن
Critical pressure
فشار جزیی فشاری که یک جزء از یک مخلوط گازی اگر به تنهایی در حجم مورد نظر می‌بود، اعمال می‌کرد.
Partial pressure
قانون آمونتون فشار یک گاز، در حجم ثابت، به‌طور مستقیم با دما تغییر می‌کند.
Amonton’s Law
قانون بویل حجم یک گاز در دمای ثابت به نسبت عکس فشار تغییر می‌کند.
Boyle’s law
قانون ترکیب حجمی گیلوساک حجم گازهای مصرف شده یا تولید شده در یک واکنش شیمیایی، اگر در دما و فشار ثابت اندازه گیری شده باشند، با نسبتهای اعداد صحیح کوچک بیان می‌شود.
Gay-Lussac’s low of combining
قانون شارل حجم یک گاز، در فشار ثابت، به‌طور مستقیم با دمای مطلق تغییر می‌کند.
Charles Law
 قانون فشارهای جزیی دالتون فشار کل مخلوطی از گازها برابر مجموع فشارهای جزیی هر یک از گازها است.
Dalton’s Law of partial pressure
 قانون نفوذ گراهام سرعت نفوذ یک گاز با جذر چگالی یا جذر وزن مولکول آن گاز نسبت معکوس دارد.
Graham’s Law of effusion
 کسر مولی نسبت تعداد مولهای یک جزء در یک مخلوط به تعداد کل مولها در آن مخلوط
mole fraction
 مسافت آزاد میانگین فاصله میانگینی است که یک مولکول بین برخوردهای خود با سایر مولکولهای گاز طی می‌کند.
mean free path
 معادله واندروالس معادله حالت گازها.نوعی از معادله حالت گاز ایده‌آل که نیروهای جاذبه بین مولکولی و حجم اشغال شده توسط مولکولهای گاز را به حساب می‌آورد.
Vander wool’s equation
 نظریه جنبشی گازها مدلی است در سطح مولکولی که می‌توان آن را برای توضیح قوانین گازها بکار برد و معادله گاز ایده آل را بدست آورد.
Kinetic theory of gases
 آنتالپی تبخیر انرژی لازم برای تبخیر مقدار معینی مایع (معمولا یک مول یا یک گرم) در دمای معین
Enthalpy of vaporization
 آنتالپی تبلور تغییر آنتالپی در تبدیل مقدار معینی مایع (معمولا یک مول یا یک گرم) به جامد در دمای معین
Enthalpy of crystallization
 آنتالپی ذوب انرژی لازم برای ذوب کردن مقدار معینی جامد (معمولا یک مول یا یک گرم) بر جامد در دمای معین
Enthalpy of fusion
 آنتالپی میعان تغییر آنتالپی در تبدیل مقدار معینی گاز (معمولا یک مول یا یک گرم) در دمای معین
Enthalpy of condensation
 تبخیر فرآیند تبدیل مایع به گاز
Vaporization
 تصعید فرآیند تبدیل مستقیم جامد به گاز بدون عبور از حالت مایع
Sublimation
 تعادل شرایطی که در آن، سرعت دو تمایل مخالف برابر می‌شوند.
equilibrium
 فشار بخار فشار بخار در حالت تعادل با مایع خالص یا جامد خالص در دمای معین
vapor pressure
 معادله کلازیوس- کلاپیرون معادله ای است که فشار بخار یک مایع در دو دمای مختلف را با یکدیگر و با آنتالپی تبخیر آن مایع مرتبط می‌سازد
Clausius- Clapeyron equation
 نقطه انجماد دمایی که در آن، فازهای جامد و مایع با یکدیگر در حال تعادلند.اگر فشار کل، ۱atm باشد، این مقدار را انجماد عادی می‌نامیم.
Solidify point
 نقطه جوش نقطه جوش یک مایع، عبارت از دمایی است که در آن، فشار بخار مایع با فشار بیرونی برابر می‌شود و نقطه جوش عادی یک مایع، دمایی است که در آن، فشار بخار مایع برابر ۱atm است.
boiling point
 نقطه ذوب مراجعه کنید به نقطه انجماد
melting point
 نقطه سه گانه دما و فشاری که در آن، حالات جامد، مایع و گاز یک ماده در عین حال با یکدیگر در حال تعادل‌اند.
triple point
 آبپوشی فرایندی است که آن، مولکولهای آب به سوی ذرات ماده حل شده جذب می‌شوند و آنها را احاطه می‌کنند.
Hydration
 آزیوتروپ محلولی است که فشار بخار آن، بالاتر یا پایین‌تر از فشار بخار هر یک از اجرای خالص است.اگر فشار بخار بالاتر باشد، آن محلول، آزیوتروپ با نقطه جوش مینیمم و اگر پایین‌تر باشد، آزیوتروپ با نقطه جوش ماکزیمم است.
Azeotrope
 آنتالپی آبپوشی تغییر آنتالپی مربوط به فرآیند آبپوشی یونهای گازی از مقدار معینی (معمولا یک مول) از یک ماده حل شده است
Enthalpy of hydration
 آنتالپی انحلال تغییر آنتالپی مربوط به فرآیند انحلال مقدار معینی (معمولا یک مول) از یک حل شونده در یک حلال است.مقدار این آنتالپی به دما و غلظت نهایی محلول بستگی دارد.
Enthalpy of solution
 اسمز فرآیند عبور مولکولهای حلال از غشای نیم‌تراوایی است که دو محلول را از یکدیگر جدا می‌کند.جهت عبور این مولکولها به سوی محلول غلیظتر است.
Osmosis
 اصل لوشاتلیه هر سیستم در حالت تعادل نسبت به تغییر شرایط، عکس‌العمل نشان داده، در جهت مقابله با آن عمل می‌کند.
Le,chatelier’s principle
 تقطیر
Distillation
 خواص غلظتی خواصی از یک محلول است که به غلظت ذرات، نه به ماهیت این ذرات، بستگی دارند.این خواص، عبارتند از کاهش بخار، نزول نقطه انجماد، صعود نقطه جوش و فشار اسمزی
Colligative properties
 ضریب وانت- هوف عبارت از نسبت مقدار خاصیت غلظتی اندازه گیری شده یک محلول به مقدار محاسبه شده آن خاصیت است، به فرض اینکه ماده حل شده غیر الکترولیت باشد.
Van’t Hoff factor
 قانون رایول فشار جزیی هر جزء از یک محلول ایده آل در بخار آن محلول برابر با حاصلضرب فشار بخار آن جزء به صورت خالص در کسر مولی آن جزء در محلول است.
Rault’s Law
 قانون هنری وقتی که یک گاز در یک مایع بدون واکنش شیمیایی حل می‌شود، مقدار گاز حل شده در مقدار معینی از مایع با فشار جزیی آن گاز در بالای محلول نسبت مستقیم دارد.
Hanry’s Law
 محلول ایده آل محلولی است که از قانون رایول پیروی می‌کند.یک محلول دو جزیی متشکل از B,A وقتی ایده آل است که در آن، نیروهای بین مولکولی مولکولهای B,A و مولکولهای A,A و مولکولهای B,B اساسا یکسانند.
Ideal solution
واكنش‌ زنجیری‌ یاهسته‌ای‌
chain reaction
شیمیایی‌، كیمیایی‌
chemical
شیمیایی‌، كیمیایی‌
chemical
واکنش شیمیایى
chemical reaction
شیمی‌ دان‌، داروساز
chemist
علم‌ شیمی‌
chemistry
اغشته‌ كردن‌ باكلر، با كلر تركیب‌ شدن‌
chlorinate
اسیدسیتریك‌، جوهرلیموترش‌
citric acid
سوختن، احتراق
combustion
نوکلئیک اسید
nucleic acid
هسته
nucleus
ماده مغذى
nutrient
شیمى الى
organic chemistry
اسمز
osmosis
با اکسیژن ترکیب کردن، زنگ زدن، ‌اكسید كردن
oxidize

اكسیژن‌ زدن‌، اكسیژن‌ امیختن‌
oxyacetylene
ازن، نوعى اکسیژن ابى کمرنگ گازى و تغییر گراى
ozone
كاغذ تورنسل‌، كاغذی‌ كه‌ بماده‌ (litmus) اغشته‌ است‌
litmus paper
تست قلیایی و اسیدی سنجی با تورنسل
litmus test
متان4‌CH
methane
مخلوط
mixture
مولکول
molecule
نئون
neon
خنثى کردن
neutralize
نوترون
neutron
اسید نیتریک
nitric acid
منو اتانل آمین
Mono Ethanol Amine (MEA)
ان متیل پیرولیدون
n-Methyl pyrrolidone (nmp)
بنزین سنگین تقطیر مستقیم
Direct Distillation of Naphtha (HSRG)
متیل ترشیییری بوتیل اتر
Methyl Tertiary Butyl Ether(MTBE )
دی اتانل آمین
Ethanol Amine (DEA)     DEY
دی گلیکول آمین
Di Glycol Amine  (DGA)
استالدئید اکسیم
Acetaldehyde Oxime (AAO)
اتوکسی اتیل
Ethoxy Ethyl   (EE)
اینو ثانویه جرم طیف سنجی
secondary ino mass spectroscopy(SIMS)
انجمن مهندسان مکانیک آمریکا
American Society of Mechanical Engineering(A.S.M.E)
زمان حل و فصل طیف سنجی انتشار
time-resolved emission spectroscopy (TRES)
نیتروژن اوره خون
blood urea nitrogen (BUN)
سیال تراکم ناپذیر
Incompressible Fluid
گرمای نهان
Latent Heat
گرمای حسی (محسوس)
Sensible Heat
خواص مقداری
Extensive Properties
تخلخل
porosity
طغیان
Flooding
ماندگی (ماندگی مایع در گاز)
Entrainment
جریان همسو
Co-Current
جریان نا همسو
Counter-Current
جریان متقاطع
Cross-Current
تبخیر
Evaporation
لغات شیمی بخش 2
Irantarjomeh
لطفا به جای کپی مقالات با خرید آنها به قیمتی بسیار متناسب مشخص شده ما را در ارانه هر چه بیشتر مقالات و مضامین ترجمه شده علمی و بهبود محتویات سایت ایران ترجمه یاری دهید.