تاریخچه مختصر (ولی معتبر) از تیشرت
تاریخچه مختصر (ولی معتبر) از تیشرت – ایران ترجمه – Irantarjomeh
مقالات ترجمه شده آماده گروه علوم اجتماعی
مقالات ترجمه شده آماده کل گروه های دانشگاهی
مقالات رایگان
قیمت
قیمت این مقاله: 5 هزار تومان (ایران ترجمه - Irantarjomeh)
توضیح
بخش زیادی از این مقاله بصورت رایگان ذیلا قابل مطالعه می باشد.
شماره |
8 |
کد مقاله |
SOC08 |
مترجم |
گروه مترجمین ایران ترجمه – irantarjomeh |
نام فارسی |
تاریخچه مختصر (ولی معتبر) از تیشرت |
نام انگلیسی |
A Short but Authoritative History of the T-Shirt |
تعداد صفحه به فارسی |
8 |
تعداد صفحه به انگلیسی |
7 |
کلمات کلیدی به فارسی |
تی شرت |
کلمات کلیدی به انگلیسی |
T-Shirt |
مرجع به فارسی |
|
مرجع به انگلیسی |
|
سال |
2003 |
کشور |
ایالات متحده |
تاریخچه مختصر (ولی معتبر) از تیشرت
بیشتر تاریخ نویسانی كه در باره البسه ـ زیرتحقیق داشتهاند اولین ظهور تیشرت را به هنگام جنگ جهانی اول ذكر نمودهاند. این داستان كه معمولا تكرار شده منطقی بوده و قابل باور میباشد.
اصطلاح ”Doughboys“ در جنگ جهانی اول به سربازان پیاده آمریكایی اطلاق میشد. آنها با رسیدن به قاره دارای لباسهای زیر بلندی بودند و بر روی آن را نیز اقدام به پوشیدن لباسهای سنگین پشمی بعلاوه شلوار كرده بودند. لباس رسمی دولتی به هنگامی كه هوا متغییر و سرد میگردید ارزشی نداشت ولی به هنگام كار و یا در فصول گرم پوشیدن یونیفرم تقریبا غیرقابل تحمل مینمود.
آمریكائیان بزودی مشاهده نمودند كه سربازان فرانسوی دارای یك جامه زیرین آستین كوتاه بوده كه از پارچه نخی سبك بافته شده بود. الیافی كه برای كار و فعالیت ایدهآل نمینمود. این تیشرت پیشرو بسرعت بعنوان یك كالای تجاری داغ مطرح شده و تعداد هزاران نمونه از انواع پیراهن راحت آن به داخل خانهها راه یافت. به ناگهان نیروی دریایی و ارتش علاقهمند بدین نوع البسه گردید و قبل از گذشت مدت مدیدی تیشرت بعنوان یك لباس استاندارد باعث تغییر بهتر زندگی میلیونها مرد جوان گردید.
این داستان بخوبی تشریح كننده ورود تیشرت به این بنادر میباشد، ولی در عین حال این سئوال باقی میماند كه منشا تیشرت كجاست. آیا فرانسویان حقیقتا آن را اختراع نمودند. در غیر این صورت مخترع آن كیست؟
پاسخ میتواند گویای واقعیتها باشد!
واقعیت این است كه تیشرت مانند پوشاك و البسه دیگر برای هزاران سال در فرانسه مورد استفاده قرار میگرفته و شاید سابقه آن به عهد رومیها و مصر باستان برگردد. این البسه ساده و بدون توجه به سن و سال خاص تونیك بوده كه همانا پیشینه حقیقی تیشرتهای امروزی میباشد. ترسیم واقعی اینگونه البسه در تصاویر كندهكاری شده بر روی سنگ كه حداقل به سه هزار سال قبل از میلاد بر میگردد یافت شده است.
ساخت تونیك آنچنان ساده و عملی بود كه بزودی در كلیه نقاط متمدن جهان شیوع یافته و بعنوان یك استاندارد برای هزاران سال باقی ماند. در مناطق شمالیتر آستینهای آن معمولا بلند بوده امتداد آن تا روی زمین كشیده میشد و چندان شباهتی به تیشرتهای امروزی نداشت. با این وجود، با نگاه به وضعیت سوزان منطقه مصر تونیكهای آستین كوتها معمولا دارای طول زیادتر در اطراف كمر بوده و از نخ یا كتان بافته میشدند و شباهت زیادی به تیشرتهای امروزی داشتند. البته سختتر بوده و ظاهر آنها نیز كلفتر میباشد.
تونیكهای قدیمی با وجود دكوراسیون و عملكرد سنتی خود هرگز به پای وضعیت تمثیلی یا شمایلی تیشرتهای امروزه نمیرسند. جهت فهم بروز این پدیده، برای هزاران سال در طول دریا بسمت جلو حركت نموده و به اوایل قرن 50 در ایالات متحده میرسیم.
تیشرت به مفهوم آنچه ما امروزه میشناسیم در زمان جنگ جهانی دوم پا به عرصه وجود گذاشت. برای میلیونها نفر از مردان تیشرتهای استاندارد كه بشكل T، یا آستین كوتاه، با نمره(1) در نظر گرفته شده كه دارای رنگهایی براساس انتخاب بود. برخی از آنها رنگ سفید و در برخی موارد نظیر ارتش یا میدانهای رزم رنگ زیتونی روغنی و یا خاكستری در نیروی دریایی را انتخاب نمودند.
متمایز از كاربرد آن بعنوان البسه زیر كه بندرت دیده میشوند، ثابت گردید كه كاربرد اینگونه البسه بعنوان لباس رو نیز برای برخی از موقعیتهای غیررسمی نظیرحفر آبریزگاهها یا توپ بازیهای عصر میتواند مناسب باشد. آگهیهای تبلیغاتی و فیلمهای مربوطه شروع به تصویربرداری از محیطهای جلوی خانهها نموده كه در آن نبردهای رزمی با البسه مخصوص خود، كاركردن كارگران و بازی را در حالیكه همگی تیشرت پوشیدهبودند را نشان میداد. از اینرو جامه مخفی از كمدها بیرون آمد و آمریكائیان به دیدن مردان با تیشرت عادت كردند.
جنگ دیگری در كره بوقوع پیوست و پس از آن در اوایل قرن 50 میلیونها تن از مردان جوان در زندگی شهری در سراسر كشور اقدام به پوشیدن تیشرت نمودند. این امر بزودی به دیگر افراد جامعه، مخصوصا كودكان و نوجوانان، نیز سرایت نمود. با این وجود، پوشیدن تیشرت بعنوان لباس زیر مدنظر بود و استفاده از آن را بعنوان لباس رو مخصوصا در بین قشر با نزاكت جامعه خلاف ادب میپنداشتند. اما هالیود، همچنانچه آداب بساری از آمریكائیان را عوض نمود در این كار نیز موفق بود.
در سال 1951، كاراكتری بنام استنلیكوانسكی كه هنرپیشه جوانی با چهره جوان بنام مارلونبراندو نقش آن را در فیلم ”تراموایی بنام هوس“ بازی مینمود و در آن این هنرپیشه به پوشیدن تیشرت آن هم در بسیاری از صحنهها اقدام نمود. تصویر براندو آن هم در تیشرت بعنوان یك نماد مطرح گشته و به ناگهان بسیاری از جوانان از استیل وی پیروی نموده و به لجبازی با والدین منظم خود پرداختند. این امر در بازی جیمزدین بنام ”شورش بیدلیل“ به سال 1955 نیز مشهود بود. در این زمان الویسپریسلی نیز با كاربرد تیشرت دختران را نیز جذب نموده و از این به بعد دیگر تیشرت بعنوان لباس زیر مطرح نمیبود.
حركت بزرگ بعدی برای تیشرت در سال در فیلمی بنام ”بینفس“ در سال 1959 اتفاق افتاد. زنی بنام ”جینسبرج“ تیشرتی را در فیلم پوشیده كه بر روی آن برای یكی از اولین بارها، اگر اولین بار نمیبود، كپی تبلیغ بزرگ و وسیعی دیده میشد. این تیشرت مخصوص عبارت ”هرالد تریبون“ را بر روی خود داشت كه یكی از روزنامههای معروف انگلیسی زبان میباشد كه در فرانسه انتشار مییابد. از قرار معلوم در ابتدا تنها چند نمونه از این تیشرت بافته شده بود، ولی بزودی پوشیدن آن در بین جمعیت جهان معروفیت یافت. این تیشرت یك پله را بسوی نردبان ترقی اجتماعی باز كرد و بزودی بعنوان یك ابزار رسانهای یا تبلیغی مطرح گردید.
تیشرت بعنوان پارچه سفید
دربهای این سیل به هنگامی باز گردید كه فهمیده شد میتوان از تیشرت استفادههایی نظیر موارد زیر را بعمل آورد: تبلیغ، نوشتن حرفهای گزاف، اطلاع رسانی، شوكه كردن، سردرگم كردن و نمایش هر آنچه تخیل پدیدآورندگان آن میتوانست خلق كند. شركتها به خلق لوگوها یا آثار تبلیغی خود بر روی تیشرتها روی آورده و آنها را تزئین نموده و میفروختند و معمولا مردم را متقاعد میكردند كه با خرید تیشرت امتیاز بودن یك بیلبورد تبلیغاتی را نصیب خود ساختهاند. طراحیهای خاص میتوانست دستمایه بوجود آوری كسادی یا حتی مدلهای روز شود، مدلهایی كه میتوانست تا بوجودآمدن تیشرتهای بعدی با مدل جدید توسط تولیدكنندگان دوام آورد.
بعنوان یك پارچه سفید كه میتوان بر روی آن طراحی نمود، تیشرت به یكی از بیشترین درخواستهای پاسخ داده و تنها محدودكننده آن تخیل یك فرد برای خلق آثار بر روی آن و یا امكانات فنی میباشد. تشریح روشهای استفاده از تیشرت پوشیده بیهوده بوده و نیاز به یك تلاش وسیع و دایرهالمعارفی خواهد داشت. تنها با نگاه به تعداد شركتهای تیشرت بر روی اینترنت به ما نشان خواهد داد كه به چه میزان این البسه مهم و متغییر میباشند. مطمئنا، تاریخدانان اجتماعی و انسان شناسان آینده زمان وسیعی را صرف حل نمودن دادههایی میكنند كه در این مشهورترین نمادهای فرهنگی وجود دارد.
برخی از نكات جالب توجه:
اخیرا شركت ”جرزیز“ مطالعهای را بر روی استفاده مدرن تیشرت انجام داده و برخی از نكات جالب توجه و در عین حال نه چندان متعجب كننده را بیان داشته است:
-
91 درصد از آمریكائیان اظهار داشتهاند كه دارای تیشرت مورد علاقه خود هستند.
-
34 درصد میگویند كه رنگ سفید، رنگ تیشرت مورد علاقه آنها میباشد و پس از آن انتخاب دوم و سوم آنها آبی و سیاه است.
-
62 درصد اظهار داشتهاند كه بیشتر از ده تیشرت دارند. این گفته بطور ضمنی مشخص كننده این نكته است كه تقریبا 5/1 بیلیون تیشرت در گردش میباشد!
-
بیش از 70 درصد مردان و 54 درصد زنان دارای بیش از ده تیشرت میباشند.
-
از میان اشخاص بین 18 الی 24 سال سن، 79 درصد بیش از ده تیشرت دارند.
-
19 درصد از گروههای جوانتر بیش از سی تیشرت دارند.
-
دلیل درجه یك پوشیدن تیشرت راحتی است!