اثر دوخت خواص منسوجات روكش صندلی خودرو
اثر دوخت خواص منسوجات روكش صندلی خودرو – ایران ترجمه – Irantarjomeh
مقالات ترجمه شده آماده گروه نساجی
مقالات ترجمه شده آماده کل گروه های دانشگاهی
مقالات رایگان
قیمت
قیمت این مقاله: 32000 تومان (ایران ترجمه - Irantarjomeh)
توضیح
بخش زیادی از این مقاله بصورت رایگان ذیلا قابل مطالعه می باشد.
شماره |
92 |
کد مقاله |
TXT92 |
مترجم |
گروه مترجمین ایران ترجمه – irantarjomeh |
نام فارسی |
اثر دوخت بر روی خواص منسوجات فنی و نبافته در تولید روكش صندلی خودرو |
نام انگلیسی |
Impact of the Seam on the Properties of Technical and Nonwoven Textiles for Making Car Seat Coverings |
تعداد صفحه به فارسی |
28 |
تعداد صفحه به انگلیسی |
9 |
کلمات کلیدی به فارسی |
پارچههای تاری ـ پودی- پارچه حلقوی- پارچه نبافته- مقاومت نفوذ- مقاومت سایشی- پوششهای صندلی خودرو- دوختن- نوع دوخت (درز)- بدون درز |
کلمات کلیدی به انگلیسی |
woven fabric- knitted fabric- nonwoven fabric- artificial leather- penetration resistance- abrasion resistance- car seat covers- sewing- seam type- seamless |
مرجع به فارسی |
كالج منسوجات- دانشگاه زاگرب- كرواسی |
مرجع به انگلیسی |
Faculty of Textile Technology- University of Zagreb- Croatia |
سال |
2004 |
کشور |
اثر دوخت خواص منسوجات روكش صندلی خودرو
اثر دوخت بر روی خواص منسوجات فنی و نبافته در تولید روكش صندلی خودرو
چكیده
در این مقاله تاثیر تعداد بخیهها در دوخت لایههای به هم متصل شده پوششهای صندلی ماشین مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین خواص پارچه در مناطق بدون درز نیز بررسی میشود. نمونه پارچهها شامل: پارچههای فنی، منسوجات نبافته، پارچههای حلقوی و چرم مصنوعی میباشند كه از پوششهای دوخته شده صندلی خودرو با تعداد متفاوت بخیه دوخت در واحد طول تهیه شدند. خواصی نظیر نیروی پارگی و مقاومت در برابر سایش پارچهها مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر این اساس، مشخص شد كه خصوصیات پارچهها در محلهای به هم متصل شده بسته به نوع تعداد بخیهها (كوكها) در واحد طول متفاوت است.
كلمات كلیدی: پارچههای تاری ـ پودی، پارچه حلقوی، پارچه نبافته، مقاومت نفوذ، مقاومت سایشی، پوششهای صندلی خودرو، دوختن، نوع دوخت (درز)، بدون درز
مقدمه
منسوجات نبافته در بسیاری از رشتههای صنعتی نظیر صنعت اتومبیل، هواپیما، مبلمان و تامین و پخش مواد غذایی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند [2و1].
امروزه انواع مختلفی از منسوجات بعنوان روكش صندلی خودروها مصرف میشوند، به همین علت استفاده از پارچهها (همانند منسوجات فنی همچون پارچههای تاری ـ پودی، حلقوی و نبافته، چرم طبیعی و مصنوعی) و متشكل از پلیمرهای مصنوعی، پلیاستر، پلیآمید و ویسكوز و پشم و پنبه مخلوط با الیاف مصنوعی، به صورت گستردهای رایج شده است.
برای راحتی بیشتر، پارچههای نرمتر و انعطاف پذیرتر بكار گرفته میشوند. همچنین این پارچهها باید دارای مقاومت سایشی بالایی بوده و از استحكام زیادی نیز برخوردار باشند. این پارچهها شامل مخمل و velour (پارچه پرز بلند) بوده كه با نخهای تار و پود رنگی بواسطه یك نوع ساده بافت یا نقش ژاكارد، تولید شدهاند. چون ساختمان این پارچهها بر روی پارچه پرزی است، ممكن است الیاف بیرون آمده در حین نشستن و یا مالش از سطح پارچه بیرون كشیده شوند و بنابر به یك روال تولیدی ویژه و عملیات اضافی دیگر نیاز خواهد بود. منسوجات فنی بكار رفته شده در صنعت اتومبیل باید كشسانی بالایی داشته باشند كه این خصوصیت به راحتی بوسیله پارچه كه دارای مقاومت سایشی و استحكام بالایی است، بدست نخواهد آمد.
خواص مواد برای روكش صندلی خودرو
گاهی اوقات نشستن در یك ماشین، برای ساعتها بطول خواهد انجامید، بنابر این صندلی ماشین تا آنجا كه امكان دارد باید راحت بوده و بدن در وضعیت مناسب قرار گیرد، بدین منظور تعدادی از استانداردهای ساختاری باید مد نظر قرار گیرند:
-
ساختار صندلی باید دقیقا مطابق با وضعیت مناسب بدن در شرایط نشستن طراحی شود.
-
هر قسمت از صندلی باید با در نظر گیری اصول صحیح آن طراحی شود و در ساخت آنها از موادی استفاده شود كه فراهم كننده احساس راحتی به هنگام نشستن باشند.
-
مناطق بین قسمتهای مختلف صندلی و جاهایی كه در تماس با بدن میباشند باید با مواد پركننده به هم متصل شده باشند.
-
لایه خارجی صندلی پارچه میباشد، بنابر این پارچه بكار برده شده باید دارای خواص ویژهای همچون استحكام، كشسانی، مقاوم در برابر سایش، پرزدهی و ضد آتش و بهداشتی و … باشد.
منسوجات فنی همچون پارچههای حلقوی و تاری ـ پودی میتوانند تركیب نامحدودی از طرح و رنگ را داشته باشند. آنها خواص خوبی دارند نظیر: قابلیت نفوذپذیری مناسب هوا، انتقال گرما و رطوبت، احساس نرمی در زیر دست ، برگشت پذیری خوب، مراقبت آسان و مقاومت بالای سایشی.
اثر دوخت خواص منسوجات روكش صندلی خودرو
نبافتهها
از نظر مهندسی این منسوجات بگونهای تولید میشوند كه دارای زیر دست نرم و كشسانی بالا بوده و از قابلیت نفوذپذیری هوا به میزان مطلوبی بهرهمند میباشند. این منسوجات بعنوان دیوارههای كناری صندلی خودرو و یا آستر پشت پارچه استفاده میشوند. چرم مصنوعی ـ دارای مقاومت بالای سایشی است اما به دلیل عدم راحتی (سرد بودن)، كشسانی و استحكام پایین، زیاد در صنعت خودرو استفاده نمیشود.
آزمایشات
آزمایشها بر روی پارچههای تاری ـ پودی، حلقوی و نبافتهها و چرم مصنوعی به عنوان روكش صندلی خودرو انجام شد و نخ دوخت مصرفی نیز مورد تست قرار گرفت.
ماشینآلات و تجهیزات مورد استفاده
در این مبحث از ماشین دوزندگی مخصوص Pfaff برای دوخت استفاده شد. بعلاوه برای تست نیروی پارگی از Textechno استفاده شد و ازدیاد طول نخ بر روی دینامومتر Statimat اندازهگیری گردید. تاب سنج Mesdan برای تعیین تعداد تاب نخ دوخت استفاده شد. نمره نخ بواسطه پیچش m30 * 50 بر روی وینچ و وزن كردن بر روی وزنه الكترونیكی Tehtnica 2615 تعیین شد.
نخ دوخت و مواد مصرفی
نخ دوخت مصرفی، فیلامنت مرسریزه شده 3 * 25 تكس با 100% الیاف پلیاستر با 355 تاب در متر و تاب Z بود. 2 نمونه از پارچه تاری ـ پودی و 2 نمونه از پارچه حلقوی كه تشكیل دهنده قسمت اصلی روكش صندلی هستند و پارچه نبافته و چرم مصنوعی بعنوان پارچههای متصل كننده تست شدند. منسوجات فنی همچون پارچههای حلقوی و تاری ـ پودی با اسفنجی به ضخامت mm 2-1 و پارچه حلقوی نازك چسبیده شده به پشت آنها تقویت شدند و سپس نمونهها تحت آزمایش قرار گرفتند.
نتایج آزمایش
جداول 2 و 3 مربوط به نتایج نیروی پارگی و ازدیاد طول تا حد پارگی نخ دوخت میباشد. پارچههای تاری ـ پودی و حلقوی، چرم مصنوعی است و نتایج مقاومت این مواد در برابر سایش و نفوذ در جدول 4 ارائه شده است. بعلاوه، دینامومتر تنظیم شده برای تعیین میزان نفوذ پارچه مورد استفاده قرار گرفت.
اثر دوخت خواص منسوجات روكش صندلی خودرو
مباحث
نتایج آزمایشهای مربوط به پارچههای مصرفی در خودروها به شرح ذیل است: متوسط نیروی پارگی و ازدیاد طول تا حد پارگی نخهای دوخت در جداول 2 تا 4 و شكل 2 تا 7 آورده شده است.
نیروی پارگی نخ دوخت و پارچهها
متوسط نیروی پارگی نخ دوخت 58/69 نیوتن است، نتایج آزمایش در جدول 2 و شكل 2 نشان داده شده است. پارچه تاری ـ پودی I دارای نیروی پارگی كمی بالاتر از پارچه II است، با توجه به نمونههای با دوخت و بدون دوخت در جهات تار و پود (جدول 2، شكل 2). بر اساس نتایج حاصله مشخص شده است كه نیروی پارگی نمونههای بدون دوخت برای هر دو پارچه آزمایش شده بالاتر است.
نتایج
با آزمایش پارچهها برای مصرف در صنعت اتومبیل نتایج زیر حاصل شد:
پارچههای تاری ـ پودی فنی مقاومترین پارچهها با بالاترین نیروی پارگی و بالاترین مقاومت نفوذ را دارا میباشند. مزایای پارچههای حلقوی نه بواسطه استحكام آنها بلكه بعلت الاستیسیته و نرمی آنها میباشد كه بعنوان فاكتورهایی بشمار میآیند كه آنها را از پارچه تاری ـ پودی بصورت راحتتری متمایز میسازند. اما در عین حال به دلیل مقاومت سایشی و نیروی پارگی خیلی كم، استحكام آنها در مقایسه با پارچه تاری ـ پودی و چرم مصنوعی كمتر است.
چرم مصنوعی بیشترین مقاومت سایشی را دارد اما به دلیل ازدیاد طول كم و مقاومت در برابر نفوذ و نیروی پارگی كم، نتایج خوبی را ارائه نمیكند. چرم مصنوعی به صورت قابل توجهی مستحكم است اما به دلایلی همچون سردی، عدم راحتی، كشسانی ضعیف و قیمت بالا، ترجیح داده میشود تا در صنعت خودروسازی از پارچههای تاری ـ پودی و حلقوی استفاده شود. با این وجود چرم مصنوعی برای تركیب با سایر پارچهها استفاده میشود و بعنوان بخشی غیرقابل تعویض برای قسمتهای جنبی صندلی خودرو از آن استفاده میشود.
نمونههای بدون دوخت تقریبا در تمام پارچهها دارای نیروی پارگی بالاتر، مقاومت نفوذ و مقاومت سایشی بالاتری هستند. در این بررسی، نقاط ضعیف پارچهها فقط در نمونههای با دوخت (درز) ظاهر شد. حالت استثنای چنین بحثی پارچه نبافته است كه عمدتا در نمونههای با تراكم دوخت بالا دارای نیروی پارگی بالاتری هستند.
چون پارچه در امتداد دوخت در تمام تستها و نمونهها ضعیفتر میشود، میتوان اینگونه اذعان نمود كه یكی از دلایل در این زمینه استحكام كمتر نخ دوخت میباشد و بر این اساس استحكام نخهای پارچه میبایست وابسته به استحكام پارچهای باشد كه تحت عملیات دوخت قرار میگیرد.
تقریبا در همه نمونهها و تستها، نتایج حاصله برای نمونههای حاوی طول بخیه كوتاهتر و تراكم دوخت بیشتر بهتر بوده است. بر این مبنا، نتایج برای نمونههای بدون دوخت بهتر گزارش شده است، به ترتیب برای نمونههای با بیشترین تراكم (cm/ 5 بخیه)، سپس نمونههای با تراكم متوسط (cm/ 4 بخیه) و در نهایت نمونههایی با كمترین تراكم (cm/ 3 بخیه). حال میتوان اذعان داشت كه تراكم دوخت بهترین پارامتر تاثیرگذار بر روی نتایج حاصل از تستها میباشد. البته این نكته كه كدام تراكم دوخت كاربردیتر است، مورد آزمایش قرار نگرفت، اما بر اساس نتایج حاصله، یك حد نسبتا بالایی در این زمینه حاصل شده است، چرا كه میزان افزایش بخیه منجر به افزایش خطی مقادیر نمیشود.
اثر دوخت خواص منسوجات روكش صندلی خودرو